2010. január 15., péntek

Vas Zoltán: Pozitív gondolatok kalendáriuma


A könyv nem más, mint egy különleges kalendárium, amelybe híres, ismert és kevésbé ismert személyiségektől gyűjtött össze a szerző pozitív gondolatokat, illetve a pozitív gondolkodásra ösztönző idézeteket, aforizmákat. Ezeket aztán oly módon helyezte el a kalendáriumban, hogy a szerzőjük születési, illetve halálozási évfordulóján szerepeljenek. Hogy ki az a több mint 350 szerző, akit a pesszimizmus ellen vívott küzdelem érdekében sikerült csatasorba állítani, az a gyűjtemény végén található „szerzők mutatójából” kiderül.

A pozitív gondolatok mellett akadnak olyanok is, amelyek az optimizmust csak sugallják. Ezekből a látszólag semleges gondolatokból az olvasónak kell ténylegesen optimista gondolatokat formálnia azáltal, hogy akár többször is elolvasva, s értelmezve  továbbgondolja elméjében azokat. Ezeket az elmélkedéseket akár le is írhatja, hogy később is emlékezhessen rájuk.) Ha úgy tetszik, a gyűjtemény egy része gyakorlat arra, hogy a mindennapi életünk negatív tényeit és tapasztalatait könnyebben átformáljuk az ellenkezőjére. Ez tehát nem csupán egy egyszerű gondolat-olvasókönyv és adattár, hanem egy gondolkodást fejlesztő feladatsorgyűjtemény is egyben, amely az esztendő napjainak múlása során segíthet, a gondolatok tükrében, pozitívabban láttatni a dolgokat.
Henry Ford azt mondta: „A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg azért gyakorolják olyan kevesen.”. Az lehet, hogy kemény munka, de megéri a fáradságot, mert a lényeg ebben vagyon. Ugyanis, csak egy másképpen való gondolkodás által válhatnak optimistává a ma még pesszimisták. Ha jól belegondolunk, nincs nagy különbség a két tábor között. Mivel az optimisták is pesszimisták, csak ők a múltjukat, a tegnapot illetően.

A könyv elérhetősége

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése