2011. január 26., szerda

Szántó László: Földi rejtélyek

Szántó László: Földi rejtélyek

A kötetben található jegyzetek, tényszerű leírások, hipotetikus vázlatok, fantázia szülte magyarázatok pontos iránytű gyanánt bepillantást engednek a történelem ködös múltjába, talán éppen ezekből sikerül ráakadnunk arra a fénylő pontra, mely eddig is majd’ kiszúrta szemünket, de valahogy mégsem vette észre senki a lényeget: mikor, miért, hogyan eshettek meg bolygónkon a mi intelligenciánkkal még felfoghatatlan események? És bár vastag fába vágja az a fejszéjét, aki a tényfeltárás kockázatos és rögös útját választja, de ideje, hogy elvessük a beidegződött nézeteket, vagy legalábbis kétségbe vonjuk azokat, ahogyan René Descartes francia filozófus fogalmazta meg: „A kétely a bölcsesség kezdete.”

Kérdésekkel kell bombázni a kikiáltott „tényeket”, nem kell mindenben vakon hinni, ne feledjük: a titkok a valóság és az álmok határán mozognak. Vannak rejtélyek, amelyek évszázadok óta foglalkoztatják az emberiség nagy részét. Amikor úgy tűnik, hogy megoldásuk már csupán karnyújtásnyira van, kiderül, mégsem érjük el a választ. Sokszor azért nem, mert a túl merész hipotézis beigazolódása felborítaná a tudomány által évszázadok óta képviselt történelmi világképet. A friss eszméket a múltban – sajnos a jelenben is kevés a kivétel – gyakorta eretnekségként fogták fel, de minimum ostobaságnak, pedig mindenképpen előnyösebbnek tűnik vitatott gondolatokkal előállni, mint egyáltalán nem gondolkodni. Aki szó szerint veszi a népek hagyományait, mesés legendáit, azt előbb-utóbb naivnak kiáltják ki, aki olyan dolgokat feltételez elődeinkről, amire a hivatalos verzió szerint csak jóval később lehettek képesek, azt bohókás különcnek bélyegzik, aki a régmúltban olyan technikai és műszaki megoldásokat szimatol, melyekkel csak nem régóta rendelkezünk, arra a tudomány dörgedelmesen a fejét rázza, és verbális támadásokat intéz ellene.

A könyvnek semmi esetre sem célja holmi magasabb rendű igazságkeresés, csupán tájékoztatás, a teóriák, dogmák összevetése, és mindenekelőtt gondolatébresztés a földi rejtélyek cseppnyi tengerében. Az olvasó teljes teret kaphat elfogult ítéletének meghozatalához.

További információ a könyvről

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése