2014. november 29., szombat



Epres Szonja Lili: Éjszakánként furcsa hobbim lett

Budapest csodás? Kedves álmokkal érkező fiatalok teszik le a motyót a kertvárosi lakásban, hogy közös életbe kezdjenek, de a sorsnak más tervei vannak velük. Életük rövid időn belül leküzdhetetlen akadályokkal lesz teli. Csoda, hogy egymást kezdik okolni? Mindketten megfutamodnának, de a valódi kitörési lehetőség csak évek múlva érkezik el. Az ínycsiklandó finomságnak nehéz ellenállni… A szerelem egy limuzinban érkezik és a barna szemű idegen visszahúzódóan kisfiús tekintete jó időre olyan börtönbe zárja a hősnőt, amelynek aranyból vannak a rácsai. Egy ellenség nélkül küzdenek a srác lelkében pusztító félelemmel: őt nem lehet szeretni. Szétzúzott lakás, széttört rácsok és két megtört, leheletfinom lélek. Főnix meg sehol. Vajon a törött szárnyú madarak kalitkában szeretnek élni? Vajon a szex a szerelem kifejezése? Megtörhető a lidércnyomás? Hová temetik az elhalt álmokat? ...
Vajon köszönsz még be éjszaka?

A huszonévesek (lassan harmincasok) korosztálya az előző generációkhoz képest egészen más problémákkal küzd. Azt sulykolták belénk, hogy szerezzünk diplomát, ha nem akarunk lélekölő kétkezi munkát végezni. Tömegesen vettünk részt a felsőoktatásban, egyre magasabb elvárásoknak feleltünk meg, de a piac a világválság miatt nem volt képes befogadni minket. Tömegesen vándoroltunk el a vidéki falvakból a fővárosba a jobb élet reményében, és napi gondokkal küzdünk. Közben ott a kapunyitási pánik is. Nehéz kiszállni a Mama Hotelből, saját lábra állni, drága fővárosi albérletet fizetni, álláskereséssel bajlódni, miközben hasonló gondokkal küzdő (vagy hasonló gondokat feladó) emberrel élünk párkapcsolatban.

Az Éjszakánként furcsa hobbim lett c. regényben sokat hallunk a férfiakról is. A piac tele elköteleződni képtelen, gondoskodásra alkalmatlan, mégis önelégült férfiakkal, akiktől hiába várja egy nő a támogatást. Muszáj saját lábra állnunk, mese nincs. A regény arról az útkeresésről szól, amíg a főhősnő belátja, hogy a függésnem a boldogsághoz vezet. A személyisége apró láncszemekből épül fel a fejezetek során, mindenki tesz hozzá valamit a viselkedésével vagy a megjegyzéseivel.

Tabu témák is szép számmal kerülnek elő, melyek pszichológiai esettanulmányokban valószínűleg már sokszor, de regényben nem olyan gyakori témák. A családon és kapcsolaton belüli erőszak témája vagy a nemi erőszak miatt is gyakran az áldozatot tesszük felelőssé, másként magyarázzuk a bizonyítványt.

Mindennapos dolog, hogy a nőt az alapján ítélik meg, hogy a párjának milyen a társadalmi elismertsége. Egy nőt ma ugyanúgy lenéznek, ha a férje gyenge vagy megvetendő, mintha (a diszkrét barátok tudtával) megcsalja őt, értékét nem a saját érdemei szerint határozzák meg. Ha a nő mégis megválik a párjától és szingliként próbál boldogulni, szabad préda lesz, köröznek körülötte a keselyűk, szabadon tehetnek rá megjegyzéseket vagy fogdoshatják a nyílt utcán. Nincs valódi védelem.

A barátságok is átértékelődnek az internet elterjedésével. A neten mindenki a barátunk, megnyílunk egymásnak, de személyes találkozóra alig nyílik sor, és hiába van több ezer barátunk vagy követőnk a facen, ha alig akad, aki megsimogassa a fejünket szakítás után vagy segítsen elköltözni.

A sztereotípiák ledöntése ma nagyon fontos téma. A főhősnő munkái vagy állásinterjúi során és Budapest utcáin belefut a legkülönfélébb emberekbe és naivan mosolyog, amíg meg nem tanulja, hogy bizonyos előítéleteknek van létjogosultsága a saját testi-lelki védelme érdekében.

És végezetül a regény igazi tabunak számító témájáról tesz még említést: a szexkapcsolatok lélek- és önbecsülés-romboló hatásáról és az abortusz megéléséről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése